De Gezonde Organisatie

In ongezonde organisaties is er onvoldoende vertrouwen, gaan medewerkers het inhoudelijke conflict uit de weg of spelen deze uit over de persoon, is er geen commitment (lees: afspraak is geen afspraak) en spreken mensen elkaar niet of nauwelijks aan op het nakomen van afspraken. Daardoor is er geen aandacht voor resultaten, klanten en samenwerkingspartners met alle gevolgen van dien. In een ongezonde organisatie is er sprake van een hoog ziekteverzuim.

  DE 5 FRUSTRATIES IN EEN TEAM, PATRICK LENCIONI

De allereerste stap om uw organisatie gezond te maken is te werken aan veiligheid, vertrouwen en verbinding. 
Nadat er voldoende vertrouwen is opgebouwd gaan we bewust het inhoudelijke conflict met elkaar aan zodat de volgende stap: commitment op de gemaakte afspraken echt is omdat een ieder hierin is gehoord. Wij zien Action Learning als zeer goed alternatief om inhoudelijk met elkaar het gesprek te voeren. Elkaar bevragen biedt in die werkvorm meer ruimte dan conflict en het ‘zenden’ van meningen en overtuigingen.

In gezonde organisaties zijn we het er over eens dat het elkaar bevragen over het nakomen van de gemaakte afspraken helemaal OK is. We spreken elkaar aan op de inhoud en niet op de persoon. En dat doen we in aanwezigheid van alle anderen tijdens teambijeenkomsten en vergaderingen.

Als een ieder zich verbindt aan het bovenstaande, dan is er ruimte en aandacht voor resultaten.

Het vervullen van bovenstaande voorwaarden is de basis om door middel van de 6 vragen van Lencioni helderheid te creƫren.

  • Waarom bestaan we?
  • Hoe gedragen we ons?
  • Wat doen we eigenlijk?
  • Hoe worden we succesvol?
  • Wat is op dit moment het belangrijkste?
  • Wie doet wat?

Wilt u gezonde teams, die kristalhelder zijn in wat ze doen en welke resultaten ze daarmee willen bereiken? De specialisten van Connected Action Learning weten de rake vragen te stellen om die verandering op gang brengen in uw teams.

Wilt u meer informatie, stuur ons dan een verzoek via het onderstaande formulie